Een diagnose voor de epidemie: Sylvanafobie

Geschreven door Maurits Helmich op 24-05-2016

Een week nadat ze in De Wereld Draait Door geweest is om haar aansluiting bij DENK aan te kondigen, bestaat er nog steeds veel ophef over Sylvana Simons en haar walgelijke wens om politiek actief te worden. Logisch natuurlijk, wie voor een dubbeltje geboren is, moet niet verwachten ooit een kwartje te kunnen worden. Probeer je je stem te laten horen in de politiek als je buiten Nederland geboren bent, dan kun je verwachten linea recta te worden teruggestuurd. Op de zogenaamde Sylvana Simons-uitzwaaidag, zoals het inmiddels verwijderde Facebook-evenement op 6 december mocht heten.

Vergis je echter niet, het uitzwaaidag-evenement is dan weliswaar verwijderd, maar er zijn nog steeds dappere strijders te vinden op Facebook – verzetshelden, zo men wil. Bijvoorbeeld bij de pagina “Weg met de Zeurpiet”. Aanvankelijk opgericht om de traditie van Zwarte Piet te beschermen, kan deze nu gelukkig handig worden ingezet om grapjes te maken over de huidskleur van Sylvana Simons. Zo heeft de redactie van de pagina de tekst “Jullie smerige Nederlanders proberen mij ZWART te maken !!!” op een wat minder geslaagde foto van Sylvana Simons geplakt. Hartstikke geestig natuurlijk!

Scrolt men wat verder naar onder dan kan een andere wat minder charmante foto van Simons worden aangetroffen. “Deze zeurpiet wil de Tweedekamer in!” staat er in het bijschrift. In protest komen tegen racisme is immers zeuren. Bovendien heeft Sylvana natuurlijk een donkere huid, dus is de vergelijking met ‘piet’ bijzonder treffend. Voeg deze twee elementen samen en je krijgt het woord ‘zeurpiet’, een briljante vondst! “LIKE als je deze zeurpiet liever in een pietenpak ziet, dan in de tweedekamer!”, staat er verder bij de foto. HAHA! Dat zou mooi zijn! Sylvana Simons in pietenpak, de ultieme vernedering! Datgene waar ze het hardst tegen gekant is laat je haar nota bene dragen!

Even naar de comments onder de foto. Er staat een meme: een foto van Simons die wat bezorgder kijkt met de tekst “Enkele reis Paramaribo” naast haar. “Met de pakjesboot!”, schrijft Weg met de Zeurpiet erbij. Verder is er een comment van ene Wim te vinden, een keurige burgerman die met zijn veertig centimeter kortere vrouw zichtbaar gelukkig op een vakantiefoto staat. Zorgeloos, alsof er niets aan de hand is. “Bij Egypt Air zoeken ze een zwarte doos....”, schrijft hij. Onovertroffen satire. In een paar woorden tegelijkertijd een menselijk drama bagatelliseren, iemands huidskleur belachelijk maken, een vrouw beledigen om haar vrouwelijkheid, wat een verfrissing!

Misschien ooit, als types als Sylvana Simons door alle ellende hun politieke activisme opgeven, kunnen wij weer rustig slapen. Slapen in de wetenschap dat er in Nederland geen racisme bestaat, en dat het agenderen van iets dergelijks dus alleen maar ‘zeuren’ kan zijn. Zeuren als een Zeurpiet. Dat is grappig, want Piet is natuurlijk ook zwart.

Terug naar nieuwsoverzicht