Kennismaking met Holland Van Gijzen

Geschreven door NOVUM op 19-05-2015

NOVUM gaat in gesprek met Marloes Claessens en Wouter Moll, beiden werkzaam bij HVG te Amsterdam.

                                      

Hoe zijn jullie terechtgekomen bij HVG? Welke overweging heeft de doorslag gegeven bij het maken van de keuze voor een dergelijk advocatenkantoor?

Marloes: Ik ben dankzij de jaarlijks terugkerende Masterclass in New York in aanraking gekomen met HVG. Het kantoor sprak me enorm aan en eenmaal terug in Nederland werd ik uitgenodigd om te solliciteren. De Masterclass vond ik een fijne manier om goed kennis te maken met het kantoor, ik heb ontzettend veel mensen leren kennen. Daarnaast staat de Masterclass ook open voor studenten die aan het eind van hun bachelor zitten, dus je kunt in een relatief vroege fase van je studie al kennis maken met HVG.
Wouter: Zelf heb ik eerst bij andere kantoren stage gelopen. Omdat studiegenoten van me ontzettend positief waren over HVG, heb ik geïnformeerd naar de stagemogelijkheden. Toen bleek dat er een vacature voor advocaat-stagiaire op de sectie Arbeidsrecht opengesteld zou worden, heb ik besloten daarop te solliciteren. Voor mij was het al duidelijk dat ik voor een groot internationaal georiënteerd kantoor wilde werken, de opleiding en de diversiteit aan expertises vond ik belangrijk.  

HVG is uniek in haar strategische alliantie met EY. Wat voor invloed heeft dit in de praktijk?

Marloes: Dankzij de strategische alliantie die HVG met EY heeft, maken we deel uit van een wereldwijd netwerk van zakelijke en juridische dienstverleners. Zij benaderen de vraagstukken vanuit een fiscaal en financieel perspectief en wij op onze beurt vanuit een juridisch perspectief. Doordat HVG heel makkelijk EY kan inschakelen indien nodig, en vice versa, kunnen we onze cliënten een zo volledig mogelijke dienstverlening bieden.
Wouter: Dit is zeker iets dat ons onderscheidt van andere kantoren. Wij hebben niet alleen onze eigen clientèle, maar we verrichten ook werk voor cliënten van EY. Bij veel zaken die gezamenlijk worden afgehandeld, scheelt het dat besprekingen in hetzelfde pand kunnen worden gehouden. Er hoeft geen extern advies ingewonnen te worden. Daarnaast kunnen we altijd aankloppen bij EY voor kleine vragen als we aan het werk zijn voor onze eigen cliënten.  

Hebben jullie een verplichte sectiewissel tijdens de advocaatstage?

Wouter: In principe hebben we geen verplichte sectiewissel na anderhalf jaar. In het begin moet je toch eerst even kijken hoe de hazen lopen, dus in die zin vind ik het prettig om niet verplicht van sectie te hoeven wisselen. Ik vind het juist plezierig om, naast verbreding, ook verdieping te zoeken.
Marloes: Ook ik vind het wel prettig om niet te hoeven wisselen, aangezien ik nu –na anderhalf jaar werkzaam te zijn als advocaat-stagiaire – ook steeds meer het idee heb dat ik de kneepjes van het vak goed onder de knie begin te krijgen. Daarnaast speelt voor mij mee dat ik me al bezig houd met twee rechtsgebieden, namelijk de (internationale) ondernemings- en insolventierechtpraktijk. Heb je daarentegen wel behoefte om na anderhalf jaar op een andere sectie werkzaam te zijn, kun je dit uiteraard aankaarten. Daarnaast is het ook mogelijk om ongeveer aan het eind van de advocaat-stage een aantal maanden op de Dutch Desk in New York te werken. Zo zijn er op roulatiebasis constant drie à vier Nederlandse medewerkers in New York aan het werk.  

HVG heeft o.a. vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht. Welke voordelen heeft dit?

Marloes: Naast de beroepsopleiding hebben we een interne opleiding van HVG, de Holland Law School. Samen met de advocaat-stagiaires van de andere vestigingen zitten we regelmatig in de collegebanken. Het fijne van de Holland Law School vind ik zelf dat je de mogelijkheid hebt om een deel van je opleiding zelf in te vullen. We kunnen ons richten tot onze opleidingscoördinator als we meer aandacht willen besteden aan bepaalde aspecten. Dus mochten we behoefte hebben aan een extra opleidingsdag die ziet op bijvoorbeeld het opstellen van contracten, behoort dat zeker tot de mogelijkheden.
Wouter: Het is erg fijn om de mogelijkheid te hebben tot een sectieoverleg met andere vestigingen. Met enige regelmaat zit ik overigens ook bij besprekingen van EY, om op de hoogte te blijven van fiscale veranderingen die arbeidsrechtelijk relevant zijn. In dit opzicht brengt de grootte van het kantoor veel voordelen met zich mee. Op regelmatige basis worden er tevens borrels en feesten georganiseerd met alle andere vestigingen. Daarnaast organiseert HVG ook een jaarlijkse ski-trip. Zo kun je de contacten met zowel onze Nederlandse als Belgische collega’s ook wat makkelijker onderhouden. HVG besteedt in dat opzicht genoeg aandacht aan sociale activiteiten om het contact tussen je collega’s niet alleen juridisch van aard te laten zijn.  

Hoe ervaren jullie het werk bij HVG?

Marloes: Ontzettend dynamisch, je weet ‘s ochtends nooit hoe de rest van de dag zal verlopen. De inhoudelijke werkzaamheden die ik verricht spreken me daarnaast ook enorm aan. Dit zorgt ervoor dat ik elke dag met veel plezier naar kantoor ga. Daarnaast hecht ik enorm veel waarde aan het feit dat er bij HVG een informele sfeer op kantoor heerst.
Wouter: Het bevalt me goed, ook in variatie qua zaken. Verder is HVG nog niet zo lang geleden beloond met de Gouden Zandloper, wat betekent dat het kantoor de snelst groeiende advocatenkantoor van de afgelopen vijf jaar is. Het team is flink uitgebreid en het aantal jonge advocaten is aldus ook erg toegenomen. Als we met kantoorgenoten naar activiteiten van de Jonge Balie gaan, is het daarom altijd wel mogelijk om met een flinke groep te gaan.  

Wat geven jullie studenten mee die zich willen voorbereiden op hun latere loopbaan?

Marloes: Ik heb naast mijn studie als buitengriffier bij de rechtbank gewerkt en stage gelopen bij een advocatenkantoor. Op deze manier heb ik me beter kunnen oriënteren en heb ik een bewuste keuze kunnen maken voor de advocatuur en dankzij de Masterclass ook voor HVG. De beste manier om te achterhalen wat jij het leukst vindt om te doen, is door er in aanraking mee te komen tijdens je studie. 
Wouter: Pas toen ik in de Rechtswinkel ging werken, kreeg ik een beter idee van de praktijk en zodoende is de gedachte om de advocatuur in te gaan meer gaan leven. Zelf ben ik ook erg actief geweest bij mijn studentenvereniging; ik zou elke student daarom aanraden goed te oriënteren voordat je de  arbeidsmarkt betreedt. Als je ervoor zorgt dat je deze belangrijke stap niet te geforceerd maakt, ben je beter in staat om jouw keuzes te motiveren en met oprecht enthousiasme het vak te verkennen.

Meer informatie over kennismaken met HVG? Klik hier om naar de recruitmentwebsite te gaan.

Terug naar nieuwsoverzicht