Interview met Christi Donkervoort en David van Groen (BarentsKrans)

Geschreven door Joris van de Riet & Mahatma Martinus op 18-05-2021

Kunnen jullie jezelf voorstellen? Wie zijn jullie, en wat hebben jullie gestudeerd?  

Christi: Ik ben Christi Donkervoort, en ik ben in Leiden afgestudeerd in de master Civiel Recht met een focus op vastgoedrecht. Tijdens mijn studie heb ik een bestuursjaar gedaan bij Grotius en gewerkt voor AthenaStudies, maar op een gegeven moment werd het toch tijd om aan het werk te gaan. Sinds een maand werk ik bij de vastgoedsectie van BarentsKrans.  

David: Ik ben David van Groen, sinds september werkzaam bij BarentsKrans op Banking & Finance. Ik heb ook in Leiden gestudeerd, eerst de bachelor en toen de master Ondernemingsrecht. Tijdens mijn studie ben ik werkstudent bij Kennedy Van der Laan en student-assistent bij de rechtenfaculteit geweest, maar nu ben ik ‘echt’ aan het werk.

Christi [lachend]: eindelijk écht belasting betalen!

Wat wilden jullie als kind worden? Misschien dachten jullie als vierjarige wel ‘ik wil vastgoedadvocaat worden’, maar natuurlijk kan het ook iets anders zijn geweest.  

Christi: Ik wilde politie te paard worden! Ik heb niets met paarden en ik heb alleen op kinderfeestjes paardgereden, maar politie te paard was mijn droombaan.  

David: Ik wilde elke week iets anders worden, dus ik heb wel alle dingen gehad die je als kind wilde worden: kok, piloot, ook wel eens arts – het liefst iets in uniform. Maar op een gegeven moment moet je toch kijken naar waar je goed in bent, en ik weet niets van scheikunde.  

Christi: Op de basisschool wilde ik telkens als we een nieuw vak kregen iets anders worden – op een gegeven moment zelfs archeoloog!  

Toen jullie eenmaal aan het studeren waren – en misschien geen politie te paard meer wilden worden – hoe keken jullie toen tegen je mogelijke carrière aan?  

David: Ik heb heel lang gekeken naar wat er bij me paste. Ik plan mijn toekomst niet heel erg ver vooruit, maar kijk vooral naar wat ik op dat moment belangrijk vind en wat daarbij past. Ik heb vooral heel veel geprobeerd en veel om me heen gekeken – er is nu eenmaal heel veel te doen en tijdens je studie krijg je heel veel te zien.  

Christi: Ikzelf ben vooral rechten gaan studeren omdat ik niet zo goed wist wat ik anders moest doen, maar vanaf de eerste maand wist ik meteen: dit past bij mij. Helemaal toen we in het tweede jaar Moot Court hadden, leek de advocatuur me heel leuk; vanaf dat moment wist ik dat de advocatuur wel iets voor mij was. In de master Civiel Recht heb ik toen ook het togapracticum gedaan om me meer voor te bereiden op de ‘togapraktijk’.

Wat is nu jullie droombaan?  

Christi: Voor mij is dat wel echt de advocatuur. Ik ben eigenlijk nog geen advocaat – ik moet nog worden beëdigd. Misschien dat ik het wat wil inkleden met een academisch accent, door wat artikelen te schrijven tussendoor, maar voorlopig ga ik helemaal voor de advocatuur.  

David: Mijn huidige werk vind ik al ontzettend leuk. Ik ben niet zo van het procederen, maar de transactiepraktijk is helemaal mijn ding en dat wil ik ook graag blijven doen.  

Hadden jullie al werkervaring opgedaan voordat je bij BarentsKrans kwam werken?  

David: Ik heb stage gelopen bij Kennedy Van der Laan en ben daar later ook werkstudent geweest bij Corporate/M&A. Daarna ben ik nog student-assistent geweest bij de Leidse afdeling ondernemingsrecht. Ook heb ik nog eens stage gelopen bij een consultancybureau.  

Christi: In mijn bachelor heb ik stage gelopen bij Lexence en afgelopen zomer zou ik stage gaan lopen bij BarentsKrans, maar dat ging niet door vanwege de coronacrisis. Verder heb ik nog bij AthenaStudies gewerkt en ben ik nog een LLP-mentor geweest voor de eerstejaars.

Misschien een wat persoonlijker vraag: welk boek heeft jullie in je carrière het meest geïnspireerd?  

Christi: Commercieel contractenrecht door Rieme-Jan Tjittes. Oprecht! Ik heb het ooit gekocht voor mijn scriptie, en ik vind het zo’n interessant onderwerp dat ik er nog steeds enthousiast van word.  

David: Eigenlijk vond ik mijn studieboeken nou ook weer niet zó inspirerend. Buiten studieboeken lees ik best wel veel, juist ook niet-studiegerelateerde boeken omdat het soms goed is buiten je rechtenbubbel te stappen, maar ik denk niet dat ik daar één boek uit kan kiezen.  

Wat zijn voor jullie geluksmomentjes?

Christi: Een rondje zeilen met mooi weer en dat dan afsluiten met een borrel. Varen op zee is echt iets waar ik van geniet.  

David: Ik heb in mijn studententijd bij Njord gezeten, en ik ben nog steeds erg close met mijn ploegje. Daar een dagje mee doorbrengen is echt heerlijk.

Tekst gaat door onder de afbeelding.



Christi Donkervoort, sinds 2021 werkzaam bij BarentsKrans.

Waarom kozen jullie voor BarentsKrans?  

Christi: Aan het begin van mijn master wilde ik stage gaan lopen bij een advocatenkantoor, maar ik wist nog niet precies bij welke. Tijdens een lezing van Martijn van Maanen, een partner bij BarentsKrans, vertelde hij over zijn werkzaamheden daar en dat maakte me enthousiast over het kantoor. Een andere partner bij BarentsKrans had veel geschreven over mijn scriptie-onderwerp, dus dat gaf nog een connectie. Ik hoorde sowieso altijd heel goede verhalen over het kantoor; veel mensen vertelden dat het een leuk kantoor was met een uitstekende sfeer. Ik vind het wel prettig dat het daarnaast ook ambitieuze advocaten zijn van wie je veel kunt leren. Toen mijn stage bij BarentsKrans niet doorging vanwege de coronacrisis heb ik direct gesolliciteerd voor een baan!  

David: Ik kende BarentsKrans niet zo goed voordat ik besloot er te solliciteren; ik wist alleen dat het bestond en dat het een vrij ambitieus kantoor is. Ik heb er toen gewoon ‘koud’ gesolliciteerd. Bij het sollicitatiegesprek merkte ik dat ik me heel erg op mijn gemak voelde – voor zover dat kan voor een sollicitatiegesprek – en dat ik meteen een ‘klik’ had met de mensen.  

Christi: In de advocatuur merk je dat veel kantoren ongeveer dezelfde zaken doen, dus het is belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt wat voor soort kantoor je wilt – groot, klein, niche – en dat je op basis daarvan bepaalt waar je graag wilt solliciteren.

Wat typeert voor jullie het ‘BarentsKrans-gevoel’? Is er überhaupt zoiets?  

David: Het is laagdrempelig en je hebt wel altijd de indruk dat het je collega’s uitmaakt of het wel goed met je gaat. Er zijn ook erg veel jonge medewerkers, dat bevalt me ook heel erg.

Christi: Dat het laagdrempelig is merkte ik ook: gelijk op mijn eerste dag kreeg ik telefoontjes van mensen om te horen hoe het met me was en of ik een keer wilde komen lunchen. Ik vind ‘een warm bad’ altijd een beetje een stomme uitspraak, maar dat is wel heel erg hoe het bij BarentsKrans voelde: een warm bad. Vanaf het eerste moment word je overal bij betrokken. Bij de afdeling Vastgoed hebben we ook een extra teammeeting elke week om wat persoonlijke dingen te delen, zodat je elkaar ook in coronatijd wat beter leert kennen.  

Binnen welke expertisegroep werken jullie?

David: Ikzelf werk bij Banking & Finance, dat bij BarentsKrans onderdeel is van het grotere Corporate/M&A-team. Wij doen vooral transacties, die we begeleiden en waarbij we advies geven. Procederen wordt vooral gedaan door anderen binnen het kantoor.  

Christi: Ik zit op Vastgoed, een grotere sectie. Daar werk ik voor twee partners, zowel in het civiele recht als het bestuursrecht. Hopelijk mag ik gaan procederen!

Hoe werken jullie onderling samen?

David: Banking & Finance is tamelijk klein, dus ik werk vooral voor één partner. Wij werken vooral binnen de sectie veel samen, en doen zijdelings ook wel wat met andere secties als dat nodig is.

Christi: Hoewel Vastgoed een stuk groter is, werken wij ook veel samen met de partners. Dat gebeurt dus echt niet alleen op kleinere secties. Wel zit er altijd een andere advocaat-stagiair of -medewerker bij, zodat je aan die persoon ook al je vragen kunt stellen.

Tekst gaat door onder de afbeelding.



David van Groen, sinds 2020 werkzaam bij BarentsKrans.


Werken jullie ook vaak samen met andere secties binnen het kantoor?

David: Wij werken vooral veel samen met Corporate/M&A. Als we bij een grote transactie veel due diligence-werk moeten doen werken we ook samen met veel andere secties tegelijk.  

Christi: Omdat Vastgoed vrij groot is wordt er veel intern gedaan, maar bijvoorbeeld bij grote vastgoedtransacties werken we  ook wel met andere secties samen aan de due diligence.  

Kunnen jullie iets zeggen over jullie collega’s?  

David: Banking & Finance is een hechte groep, dus ik werk vooral samen met ‘mijn’ partner; dat is een heel prettige samenwerking. Ook de samenwerking met Corporate/M&A loopt erg goed. Het zijn allemaal erg ambitieuze mensen, maar tegelijk is er altijd ruimte om grapjes te maken.

Christi: Dat merk ik ook altijd als ik op kantoor ben: gisteren hadden we een koffiemomentje met de advocaat-stagiairs van de vastgoedsectie en dan is het toch ook fijn dat je even wat grapjes kunt maken met elkaar. Dat is ook wel het fijne van veel andere jonge mensen in je organisatie hebben: je hebt ‘lotgenoten’.

Is er binnen jullie team ruimte voor kennisontwikkeling?

Christi: We hebben hier de BK Academy, een reeks aan verplichte ‘colleges’ voor alle advocaat-stagiair(e)s. Dat klinkt misschien saai, maar het is oprecht heel interessant! We focussen ons daarbij vooral op dingen als procesrecht en andere praktische vaardigheden die je tijdens je studie niet zo hebt geleerd. Maar ook daarbuiten is er volop ruimte om je te verdiepen; dat is voor mij bijvoorbeeld erg prettig, want ik heb tijdens mijn studie vooral civiel recht gehad. Zo kan ik  het bestuursrecht er ook bij leren.  

David: Veel collega’s volgen daarnaast vervolgopleidingen, zoals een Grotius specialisatieopleiding. Dat wordt vanuit het kantoor sterk aangemoedigd.  

Christi: Er is ook ruimte om andere activiteiten te ontwikkelen, zoals het schrijven van wetenschappelijke stukken.  

Waarin zijn jullie expert?  

David [lachend]: Nu eigenlijk nog in niets, want ik werk er nog maar net! Ik hoop natuurlijk ooit een expert te worden in het financieringsrecht. Als je net begint met werken is alles nog wel heel nieuw en moet je er veel bij leren – niet alleen juridisch-inhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook het omgaan met cliënten. Eigenlijk ben ik vooral nog een expert in het leren.  

Christi: Voor mij geldt hetzelfde: ik ben net een maand bezig en ik merk dat ik heel veel nog moet leren. Ook heel simpele dingen, zoals: hoeveel bronvermeldingen moet ik toevoegen? In de master raak je eraan gewend je stukken helemaal dicht te timmeren, maar je cliënt zit natuurlijk niet te wachten op 150 voetnoten in een simpele notitie.

Wat zijn de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied?

Christi: In het vastgoedrecht is dat natuurlijk vooral de aankomende Omgevingswet. Die wordt volgend jaar misschien eindelijk ingevoerd, maar er zijn nog wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de wenselijkheid daarvan. Zoals een partner het zei: ‘op het moment dat de Omgevingswet er komt, staan we allemaal weer aan het begin.’  

David: Wat er bij ons veel langskomt zijn financieringen voor groene energie, dus investeringen in bijvoorbeeld windparken. Ook is ESG, Economic Social Governance, erg in opkomst.  

Waarin wil je de komende jaren ontwikkelen of specialiseren?

Christi: Ik houd echt van het procesrecht en dat kun je bij Vastgoed veel gebruiken. Natuurlijk zitten er ook andere kanten aan, maar procederen is wel echt mijn ding. Ook wil ik nog wat meer leren over het bestuursrecht, want dat is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van wat we bij Vastgoed doen.

David: Bij mij is procederen dus juist weer veel minder belangrijk: wij adviseren veel meer. Ik vind het projectmatige van de transactiepraktijk heel leuk, dus daar wil ik wel mee verder.

Waarom raad je een baan bij BarentsKrans aan voor iemand met dezelfde studie-achtergrond als jij?

Christi: Het is een ambitieus kantoor en ik verwacht hier wel echt mijn volledige potentie te kunnen benutten en hier te kunnen groeien. Daarnaast is het een jong kantoor: niet alleen de stagiairs, maar ook de advocaat-medewerkers zijn nog heel jong. Je kunt dus nog veel van elkaar leren.

David: Qua zaken doen we ook absoluut niet onder voor de meeste Zuidaskantoren, dus juist ook als je ambitieus bent kun je hier terecht.

Welke carrièretip zou jij jezelf meegeven als je terug kon in de tijd?

Christi: Word wat eerder serieus! Op de middelbare school was ik wel een echte puber, en pas tijdens mijn studententijd ontdekte ik dat ik het ook gewoon leuk vond om te studeren. Ken je de serie Klassen, die nu op de NPO is? Daar zie je soms heel ambitieuze kinderen voorbij komen en dan bedenk ik me dat ik ook wel wat eerder stappen had kunnen maken.   David: Probeer vooral alles! Er is zoveel te doen en zoveel te zien. Toen ik stage wilde gaan lopen bij Kennedy Van der Laan dacht ik niet dat ze me zouden aannemen als persoon zonder enige ervaring, maar ik solliciteerde gewoon en dat lukte.

Christi: Precies, je moet ook gewoon veel lef hebben. Toen ik was afgestudeerd en een baan zocht heb ik heel veel mensen gemaild om te vragen of ze een keer een kop koffie wilden drinken om kennis te maken.

BarentsKrans gebruikt vaak de term dedicated. Op welke manier zijn jullie zelf dedicated?

Christi: Als ik me ergens voor wil inzetten ga ik er ook helemaal voor. Dat doe ik ook bij het sporten: ik doe veel aan crossfit en krachttraining en naast mijn werk zet ik me daar ook heel erg voor in.

David: Dat herken ik wel – dat je geen half werk wilt leveren. Soms is dat best lastig vanwege tijdsdruk, maar dat wil niet zeggen dat je er niet helemaal voor moet gaan.

Christi: En het is niet alsof je je complete privéleven moet opofferen voor je werk. Als je echt dingen wilt bereiken kun je dat niet doen door alleen maar van 9 tot 5 te werken, maar als je dat weet te doen zonder tegenzin is dat wel echt dedication. Goed werk leveren geeft me ook weer energie om nieuwe dingen te doen.

[Christi’s hond komt het gesprek binnenlopen]

Terug naar nieuwsoverzicht