Diepte-interview met Anke Leijten van EIFFEL

Geschreven door Joris van de Riet & Mahatma Martinus op 25-03-2021

In samenwerking met J.F.V. Grotius presenteert NOVUM dit diepte-interview met Anke Leijten, jurist bij EIFFEL. EIFFEL is een kantoor voor juridische en financiële dienstverlening dat op projectbasis diensten levert. Het is geen traditioneel advocatenkantoor, maar daarom juist des te interessanter voor de breed georiënteerde rechtenstudent!


Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Mijn naam is Anke Leijten, jurist bij EIFFEL, en ik ben 26 jaar. Ik heb HBO-rechten gestudeerd in Leiden en ben vervolgens afgereisd naar Tilburg waar ik mijn pre-master en master heb gehaald. Via LinkedIn kwam ik in contact met EIFFEL. Samen hebben we mijn mogelijkheden daar besproken en dat is goed bevallen, want ik werk inmiddels alweer een half jaar met veel plezier bij EIFFEL.  

Wat wilde je als kind later worden?
Iets totaal anders: dierenarts. Tot ik er achter kwam dat mijn wiskunde niet goed genoeg was, toen viel die droom heel snel in duigen. Dan maar een andere koers varen en mijn tweede droom achterna: rechten studeren. Lachend: Ik denk dat het gebrek aan een wiskundeknobbel wel de gemene deler is tussen alle juristen.  

Wat is nu je droombaan?
Als ik echt wild mag dromen zou ik ooit wel rechter willen worden. Daar moet ik wel stappen voor gaan zetten, maar het lijkt me in ieder geval tof.  

Wat zijn voor jou geluksmomentjes?
Lachend: Een wijntje in de zon, het liefst in Italië. Alhoewel ik met alleen een zonnetje al heel blij ben. En dan het liefst met vrienden of familie om mij heen.  

Had je eerdere werkervaring opgedaan vóór EIFFEL?
Ja, ik heb eerst stage gelopen bij Taylor Wessing, daarna nog een stage bij Slachtofferhulp en ben er vervolgens als een volwaardig juridisch medewerker aan de slag gegaan. Verder heb ik ook stage gelopen bij het Internationaal Gerechtshof. Het was heel erg leuk; een echt buitenkansje. Ik heb toen al veel verschillende kanten van de arbeidsmarkt mogen meemaken, en niet alleen de juridische kant.

Waarom koos je voor EIFFEL?
De afwisseling. Omdat je projectmatig te werk gaat, heb je de kans om in vele keukens te kijken. Na mijn studie wist ik totaal niet wat ik leuk vond – wel welke rechtsgebieden mij het meeste aantrokken, maar waar ik de ervaring wilde opdoen wist ik nog niet goed. Dan is EIFFEL een heel mooie kans om alle facetten van het recht, en allerlei verschillende organisaties, mee te maken.  

Wat was je eerste project?
Mijn eerste project was bij de IND, als beslismedewerker op asielaanvragen. Ik werkte wel binnen EIFFEL zelf, dat heet dan geoutsourcet. Ik werkte voor dit project op het ‘digitale kantoor’ van EIFFEL zelf. Het was heel fijn om te starten met een groep collega’s. Je werkt projectmatig,  maar zit niet alleen. Je begint dan wel met projectmatig werk, maar zit niet in je eentje.  

Bij welke andere klanten heb je gewerkt?
Daarna ben ik bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) begonnen, als bezwaarjurist over de regeling van de WMO. Kort gezegd: mensen moeten natuurlijk een eigen bijdrage betalen, op het moment dat ze een indicatie krijgen van de WMO, en daar kunnen ze bezwaar tegen aantekenen. Die behandel ik dan.

Wat typeert voor jou het EIFFEL-gevoel? En hoe is jullie cultuur? Het is natuurlijk geen typisch advocatenkantoor.
Energiek, en als ik naar mijn collega’s kijk, heel extravert en heel enthousiast. En ook erg zoekend naar verbinding. Wij zitten natuurlijk allemaal verspreid over allerlei projecten, dan is het ook heel belangrijk om het echte EIFFEL-gevoel te houden door de verbinding te zoeken met je collega’s. EIFFEL faciliteert hierbij laagdrempelige en leuke activiteiten zoals een online borrel.  Ieder gesprek met een EIFFEL-collega eindigt met de uitnodiging om contact te zoeken. En ook een beetje sporten, dat is wel verweven met EIFFEL. Iedere week hebben we boksles via Teams. Ik heb nog nooit zo vaak op de grond in mijn woonkamer op een matje gesport! EIFFEL heeft een heel open cultuur, informeel, je zal bij ons niet snel iemand strak in pak zien. Lachend: wij zijn meer business casual; we worden ook wel ‘consultants op sneakers’ genoemd.

Het is een grote organisatie, kun je iets vertellen over je eigen team?
Ik zit in het team ‘Rijksoverheid’, waar we met ministeries en andere landelijke bestuursorganen werken. In de praktijk is het team waar je in zit niet leidend voor de opdrachten die je doet. Ik zit nu, bij het CAK, ook met mensen van EIFFEL die vanuit het team ‘Lokale overheden’ zijn binnengestroomd. Het is je eigen ambitie die leidend is voor het werk dat je doet en niet zozeer in welk team je zit. Het team is meer een soort kader, vooral om het werk een beetje kleinschalig te houden.  

Hoe is de onderlinge samenwerking? Ontmoet je bij EIFFEL steeds nieuwe mensen?
Elke borrel, iedere vergadering kom ik wel weer nieuwe mensen tegen. Het is inderdaad een groot bedrijf, maar door de borrels en gezamenlijke activiteiten leer je snel je collega’s kennen en voelt het kleiner dan dat het is. Je ziet je eigen team het meest, dat is wel een relatief kleine groep. In de praktijk werk je veel samen met de mensen in je project, en die zijn niet van hetzelfde EIFFEL-team.  

Werk je ook samen met andere teams? Komen sommige combinaties vaker voor?
Sommige combinaties komen inderdaad wel vaker voor. ‘Lokale overheden’ en ‘Rijksoverheid’ zitten hetzelfde rechtsgebied en dat resulteert in veel samenwerken. Ook team Zorg sluit zich regelmatig aan in deze samenstelling. Wat je verder ziet is dat je met verschillende professionals te werk gaat. Ik ben een legal professional, maar we hebben ook mensen die juist van de proceskant zijn. Dus als ik op mijn opdracht denk van ‘dit zou procesmatig anders kunnen’, dan ga ik proberen om juist iemand van de proceskant op het project te krijgen.

In navolging op je vorige antwoord: wat is het profiel dat EIFFEL zoekt?
EIFFEL zoekt naar innovatieve denkers, mensen die buiten hun expertise dingen kunnen opmerken en willen werken aan de wereld van morgen. Dus niet met een tunnelvisie op de dagelijkse werkzaamheden. Als er bij een klant bijvoorbeeld een bepaalde achterstand is ontstaan, dan moet iemand kunnen denken ‘goh, die achterstand, die komt natuurlijk ergens door’, en ‘waar komt die dan door?’. Dus echt out of the box en oplossingsgericht denken. Verder moet je geschikt zijn voor projectmatig werk en makkelijk contact kunnen maken, omdat je regelmatig zal wisselen van opdrachtgever. Ook moet je niet bang zijn om dingen aan te geven: enige assertiviteit is van belang.     

Omschrijft dat ook je collega’s in je huidige team?
Lachend: Zeker! Daar wordt wel goed op gescout kan ik je zeggen. Iedereen is super enthousiast, innovatief en denken altijd vanuit de oplossing. We helpen elkaar graag en steken proactief een hand uit als we denken dat we iets kunnen bijdragen.

Jullie hebben dus vaak een andere achtergrond. Is er binnen jullie team ook ruimte voor kennisontwikkeling? Hoe leren jullie van elkaar?
Kennisontwikkeling is bij ons eigenlijk tweeledig. Als je net afgestudeerd bent krijg je echt ontzettend veel cursussen. Bijvoorbeeld over wat de basis is van projectmatig werk, hoe je dat voor je moet zien. Ook leren we over verschillende soorten problematiek die zich bij de cliënten afspelen en hoe deze op te lossen. Verder krijgen we leuke verbindende workshops zoals mountainbiken of yoga. Maar vooral ‘hoe denk je out of the box?’ en ‘hoe pak je dat aan bij je opdrachtgever als je denkt dat het veel beter kan?’  

We zitten nu midden in de lockdown. Hoe creëren jullie een onderlinge band als je allemaal vanuit huis en bij een andere klant werkt? Wordt het kantoorgevoel behouden?
Het kantoorgevoel wordt zeker behouden, op meerder fronten. Binnen mijn team hebben we iedere week twee koffiemomenten, dat is gewoon lekker kletsen. We hebben ook iets voor de wat jongere mensen: YOUNG-EIFFEL. YOUNG-EIFFEL organiseert heel vaak uitjes. Ik kreeg bijvoorbeeld vorige week nog vanuit huis een cocktail-workshop, een andere keer was het een wijnproeverij. Ze hebben ook een keer een rally gehouden, en in Utrecht hebben ze een speurtocht uitgezet waar je dan doorheen kon crossen. Gekscherend wordt YOUNG-EIFFEL wel ‘de studentenverenging van EIFFEL’ genoemd, en gezien de activiteiten klopt dat ook wel. Het kantoorgevoel is er zeker wel, maar dan niet in de traditionele vorm.  

Hoe ervaar jij de dynamiek van het werken in een klein team binnen een groter geheel?
Het voelt echt kleinschalig. Je hebt niet het idee dat je binnen een grote organisatie werkt. Maar als het aankomt op expertise en kennisoverdracht, dan heb je in een keer een heel bad aan kennis waar je je tegoed aan kan doen. En dat is ontzettend fijn. Ik vindt beide kanten voordelen hebben. Aan de ene kant heb je veel kennis die gedeeld wordt, maar de benaderbaarheid is ook heel hoog. Dat komt doordat je in kleinere teams ingedeeld bent en projectmatig werkt. Op een project werken vaak meerder Eiffelaars die je op dagelijkse basis spreekt.

(Tekst gaat door onder de foto)


Bij welke klant werk je nu?
Ik werk zoals gezegd bij het CAK als bezwaarjurist. CAK heeft een informele aanpak. Dus contact opnemen met de klant voordat je het formele traject van een hoorzitting en een beslissing op bezwaar ingaat. Eerst kijken of het zo al is op te lossen, en of er iets anders onder zit bij de klant, in plaats van een formeel bezwaar. Dus veel hoorzittingen en klantcontact, maar ook de formeel-juridische aspecten, zoals een beslissing, verdagen, dat soort zaken.  

De dynamiek bij het CAK was wel spannend: bij de IND was ik gewend dat ik op kantoor kon zitten, dat kon toen nog. Bij het CAK kon ik niet naar kantoor, dus toen moest ik online starten. Dan start je bij een nieuwe organisatie, waar je niemand kent. Maar dat hebben ze wel goed aangepakt: veel introducties via Teams, zodat je elkaar even leert kennen. En ze hebben een buddysysteem opgezet, zodat ik een CAK-medewerker heb waar ik al mijn vragen op kan richten. Dat is wel ontzettend fijn.  

Voel jij je onderdeel van het team bij de klant?
Jazeker, dat voel ik me wel. Dat komt met name door het buddysysteem. Je hebt dan een vast iemand waarmee je een band mee kunt opbouwen, ondanks dat je continu op afstand werkt. Je zit iedere dag even met het hele CAK-team bij elkaar en worden echt meegenomen in het team. Ik ontving een kerstpakket en wordt regelmatig gevraagd in mee te doen met afscheidscadeaus of mee te schrijven met verjaardagskaarten. Het zijn kleine dingen, maar het zorgt er wel voor dat ik me verbonden voel met de organisatie.

Hoe ervaar jij de dynamiek tussen teamlid zijn bij de klantorganisatie en teamlid zijn binnen EIFFEL?
Goed. In het begin was dat wel iets waarvan ik me afvroeg of dat ging lukken. Je bent natuurlijk fulltime op je opdracht, en blijft daarnaast ook een bijdrage leveren voor EIFFEL. Ik keek echt op naar het planmatig gedeelte daarvan, om ook echt productief te zijn bij de opdrachtgever en  bij EIFFEL. Maar ik moet zeggen dat het eigenlijk heel soepel gaat. Ik vind het ook heel leuk, omdat EIFFEL voor mij, ik durf het bijna niet te zeggen, een soort speeltuin is met alle mogelijkheden, events en kennis die zich daar bevind. Terwijl het CAK een bestuursorgaan is, daar ben ik wat formeler bezig. Ik eindig een dag bij EIFFEL met een boksles en start de volgende dag met een hoorzitting met de klant. Heel leuk!  

EIFFEL is zo bezien erg energiek, enerverend en dynamisch. Hoe zit het met de gemiddelde leeftijd? Zijn er veel oudere experts, of werken er veel jonge mensen?
We zijn een heel jong bedrijf, het gros van de werknemers is rond de 20 of 30 jaar oud. Er zitten wel wat oudere experts bij in de rol van consultant. Consultants hebben meer werkervaring opgedaan, en adviseren de trainees en beginnende professionals.  

Waarom raad je een rol bij EIFFEL aan voor iemand met dezelfde studie-achtergrond?
Ik zou EIFFEL aanraden door de diverse opdrachten en klanten waardoor je jezelf snel kan ontwikkelen. Ik heb een keer een opmerking gelezen dat je jezelf niet op een sneltreinvaart een bepaald rechtsgebied of bepaalde cultuur in laat slingeren, maar juist dat je juist alle kanten van het recht moet bekijken. Dus als je nog niet zo goed weet wat je wil, dan is EIFFEL een hele mooie kans. EIFFEL is echt een organisatie die vanuit talentontwikkeling kijkt. Ze gaan echt kijken naar je talenten en die ga je dan samen met een vast contactpersoon van EIFFEL uitwerken. Het is heel tof om je zo te ontwikkelen.  

Iemand kan zich dus bij EIFFEL in allerlei richtingen ontwikkelen?
Ja, als je flexibel te werk kan gaan, om kan gaan met verschillende opdrachtgevers en goed problemen kunt opsporen, dan is EIFFEL ontzettend leuk om heel veel van kanten van jezelf te ontwikkelen. Een specialisatie in een bepaald rechtsgebied is wel mooi meegenomen natuurlijk. Er werken bijvoorbeeld ook een paar bestuursrechtjuristen, en als je bij Rijksoverheid zit is het wel meegenomen als je daar kennis van hebt. Maar het is zeker geen vereiste.  

Welke carrièretip zou je jezelf meegeven als je terug kon in de tijd?
Nog meer rondkijken. Ik heb wel wat dingetjes gedaan tijdens mijn studie. Maar ik zou denk ik nog meer verschillende dingen bekijken. En ook eerder beginnen met rondkijken, zodat je snel weet wat je leuk vindt, en wat niet.  

Welk boek heeft je in je carrière het meest geïnspireerd?
Dat is een boek van Arthur Japin, De overgave. Het boek speelt zich af eind 1800, rondom de pioniers in de VS; de Indianen waren natuurlijk niet zo blij met de pioniers, en er gebeurden de meest gruwelijke dingen. De hoofdpersoon is een vrouw die heel haar familie is kwijtgeraakt, maar haar leven toch een positieve wending kan geven. Dat is dan ook wat ik meeneem: hou een beetje hoop. Hoe somber het soms ook kan zijn, of hoe moeilijk het ook kan gaan: het komt altijd wel weer goed. Lachend: het klinkt misschien heel dramatisch, dat past ook niet bij mij, maar wat ik er uit haal is de optimisme.  

Kun je jezelf in een paar woorden omschrijven?
Enthousiast/energiek, Bourgondiër en een harde werker.  

Dan pas je wel goed binnen het team bij EIFFEL.
Lachend: Ja, dat zeker!

Terug naar nieuwsoverzicht