NOVUM questionnaire met Laurens de Hoog

Geschreven door Jurian Bos op 07-03-2018

Laurens de Hoog is sinds november 2012 PhD-fellow Notarieel recht aan de Universiteit Leiden. Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over de prioriteitsregel in het vermogensrecht en verzorgt onderwijs in de vakken huwelijksvermogensrecht en personen- en familierecht binnen het notariële bachelor- en mastercurriculum. In die hoedanigheid won hij de JSVO-onderwijsprijs voor beste hoorcollegedocent in het studiejaar 2016-2017.

Wat is uw belangrijkste karaktertrek?
Dat is lastig om over jezelf te zeggen. Laat ik er desondanks een noemen waar ik blij mee ben: optimisme. Het lukt me vaak om de positieve kant van dingen te zien, soms tot ergernis bij anderen. Maar dat zie ik als een goede eigenschap.

Wat is uw favoriete eigenschap in anderen?
Bescheidenheid. Ik word blij van mensen die zich bescheiden opstellen; dat geldt zeker als ze een indrukwekkende staat van dienst hebben. Zij hebben vaak een vriendelijke en toegankelijke houding. Onder intimi vind ik open- en eerlijkheid erg belangrijk.

Wat is volgens u de belangrijkste eigenschap van een jurist?
In de eerste plaats taalvaardigheid. Daarnaast valt mij op dat mensen niet altijd goed luisteren naar een ander. Men vult een ander aan, denkt de boodschap te snel te begrijpen of stelt meteen eigen ervaringen ertegenover. Ik denk dat nauwkeurig luisteren voor een jurist een belangrijke kwaliteit is om goed te kunnen argumenteren.

Wat is uw favoriete bezigheid?
Ik hou ervan om buiten te zijn. Wandelen, racefietsen en tennissen zijn passies van me.

In welke tijdsperiode had u willen leven?
Ik zou niet in een andere tijd willen leven, al denk ik wel eens aan de tijd voor de lancering van de eerste iPhone. Natuurlijk, ik heb er ook een en ik vind het heel erg handig, maar ik betrap mezelf er soms op dat ik uit gewoonte bepaalde apps op m’n telefoon open. Zinloos zombiegedrag. Ik besteed veel liever tijd aan koken of verdiep me in wetenschap, cultuur of spiritualiteit. Bovendien wordt van je verwacht dat je met een iPhone altijd ‘connected’ bent. Ik ben daar niet zo goed in.

Welk fictief personage bewondert u het meest?
Al zo lang ik me herinner heeft het sprookje van de visser en zijn vrouw van de gebroeders Grimm grote indruk op mij gemaakt. Het vertelt het verhaal van een arme visser die op een dag een wens mag doen als hij een vis die hij had gevangen weer vrijlaat. Nadat de wens is uitgekomen, wordt de vrouw van de visser echter steeds snel ontevreden en stuurt zij de visser keer op keer terug om de vis opnieuw te vangen om betere omstandigheden te wensen. De hebzucht van de vrouw wordt uiteindelijk afgestraft omdat ze na de zoveelste wens terug belanden in hun oorspronkelijke situatie. Het mooie aan het verhaal is dat de visser zelf helemaal geen wens wilde doen, maar door zijn vrouw werd teruggestuurd. Ik bewonder deze visser die gelukkig was met wat hij had.

Wat is uw favoriete wetsartikel?
Dat moet het wetsartikel zijn dat centraal staat in mijn proefschrift, al weet ik niet helemaal of dat na inmiddels vijf jaar onderzoek nog steeds mijn favoriet is. Er bestaat helaas geen Nederlands equivalent, dus ik noem de Romeinse tekst: Codex 8,17(18),3. Kortgezegd: prior tempore, potior iure. Ik doe onderzoek naar de prioriteitsregel en deze wettekst vormt de oorsprong van deze regel. De wetgever van het Nederlandse BW vond de codificatie van de prioriteitsregel overbodig. Wel vind je een uitdrukking ervan in art. 3:21 BW.

Wie uit de geschiedenis zou u wel willen zijn?
Dom Pérignon. Het lijkt me prachtig om het maken van Champagne te ontdekken.

Welk wetsartikel zou u willen afschaffen?
Ik zou alle titels over zekerheidsrechten willen herzien. Pand, hypotheek, eigendomsvoorbehoud, het moet allemaal anders. Zeker sinds de verpanding van voorwaardelijke eigendom tot de mogelijkheden is gaan behoren. Het kan allemaal eenvoudiger en eerlijker, zonder dat op zekerheid wordt ingeleverd. Ik besef overigens wel dat de hele financieringspraktijk op de huidige rechtsfiguren steunt. Een eenvoudige herziening zit er helaas dus niet in.

Aan welke eigenschap hebt u een hekel?
Ik erger me niet zo snel aan eigenschappen van een ander. Ieder mag van mij z’n ding hebben en doen. Het is juist leuk als mensen lekker authentiek zijn en niet te veel bezig met wat anderen daar misschien van zullen denken. De eigenschap om snel over anderen te oordelen spreekt mij niet aan.

Wie is uw favoriete componist/muzikant?
Ik hou van verschillende muziekstijlen, afhankelijk van de setting. ’s Avonds thuis zet ik graag pianomuziek op van bijvoorbeeld Ludovico Einaudi of Yann Tiersen. In de auto zit nu een cd van de Black Eyed Peas en als ik zelf muziek maak – al staat mijn contrabas op dit moment wel onder een dikke laag stof verscholen – speel ik het liefst soul en jazz.

Wat is uw droombestemming?
Ik droom over meerdere reisbestemmingen. Een van die dromen ga ik deze zomer verwezenlijken: het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg van Afrika. Verder staan Antarctica en Tibet nog op het lijstje. Ik droom overigens ook geregeld over vakanties dichter bij huis. Italië, ook heerlijk.

Wat maakt u gelukkig?
Mensen vol passie over hun vak of hobby zien vertellen.

Wat is uw favoriete arrest?
Tijdens een college Personen- en familierecht heb ik deze week het arrest Notaris Postma/Haas besproken. Altijd leuk. Dat gaat over de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap nadat de biologische vader is overleden. De inzet van een verzoek tot gerechtelijke vaststelling is dat een kind een juridische vader krijgt, maar veel belangrijker in dit geval: dat het kind erfgenaam wordt en de erfenis kan opstrijken! Een smeuïg arrest, maar zeker niet gemakkelijk. Het ligt op het snijvlak van het erfrecht en personen- en familierecht.

Wat is uw motto?
Ik vind motto’s vaak een beetje suf. Laat ik er een noemen die vaak aan John Lennon wordt toegeschreven: ‘life is what happens to you while you’re busy making other plans’. Ik interpreteer dit motto als ‘denk niet te veel aan het verleden en verlang niet steeds naar de toekomst’. Deze gedachte is trouwens ook terug te vinden in Boeddhistische tradities.


Verschenen in de NOVUM van maart 2018

Terug naar nieuwsoverzicht