Facultaire Introductieweek voor eerstejaarsstudenten 2020

Geschreven door LLP op 28-08-2020

Facultaire Introductieweek voor eerstejaarsstudenten
31 augustus t/m 4 september 2020


Nieuwe studenten welkom heten op de faculteit, hen begeleiden bij de start van hun opleiding en inspireren voor het onderwijs – dat bleek best een uitdaging in deze tijd van corona en online onderwijs. Niettemin start op 31 augustus wederom de facultaire Introductieweek waarin onze faculteit alle nieuwe eerstejaarsstudenten Rechtsgeleerdheid en Criminologie ontvangt. Veel activiteiten zullen in die week online plaatsvinden. Onveranderd is de ‘aanwezigheid’. Ook online is die verplicht.  

Programma onder voorbehoud

De kennismaking start op maandag 31 augustus met een informatief introductiecollege. De eerstejaars zullen het college per livestream volgen. Bij het college worden de eerstejaars juridische opleidingen en criminologie welkom geheten en ontvangen zij studietips. Daarnaast geven twee docenten een minicollege over voor juristen en criminologen belangrijke onderwerpen: de Toekomstkamer respectievelijk de moord op Anne Faber.

Op dinsdag is er een online taal- en etiquettecollege dat is opgenomen in de pop-up-studio’s op de faculteit. Dit college bestaat uit verschillende onderdelen: taal in de praktijk, uiteengezet door oud-(pers)officier van justitie Marilyn Fikenscher en etiquette bij de universiteit, toegelicht door etiquette-expert Jan Jaap van Weering. Het college wordt ingeleid door prof. Alex Geert Castermans, die uitleg geeft over een aan de eerstejaars uit te delen juridische roman, De kinderwet van Ian McEwan.

Later in de week kun je online een speciaal voor onze nieuwe eerstejaars opgenomen vraaggesprek bekijken over het thema strafrecht en media. Gasten zijn een (oud)rechter, officier van justitie en een advocaat. Het vraaggesprek heeft een ‘Op1’-format. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer het probleem dat mensen al door of in de media worden veroordeeld voordat een rechter zich over de zaak heeft uitgelaten (trial by media), inzet van media door advocaten (in wiens voordeel: van de verdachte of van de advocaat zelf?) en inzet van media door het Openbaar Ministerie: wenselijk of niet?  

Het volledige programma van de Introductieweek is te vinden op de webpagina van LLP. Let goed op wanneer en hoe laat bepaalde programmaonderdelen starten en zorg ervoor dat je tijdig beschikt over de benodigde apparatuur en applicaties. Zie ook onder het kopje Voorbereidingen voor online onderwijs.  

LLP

Tijdens de Introductieweek vinden ook de eerste, hopelijk (deels) fysieke, LLP-bijeenkomsten plaats. Bij deze bijeenkomsten maken tutorgroepstudenten kennis met elkaar en hun docent- en studenttutor en krijgen zij handvatten voor het zoeken in de wettenbundels en het lezen van rechtspraak.  

We hopen dat we alle eerstejaars met deze Introductieweek een inspirerende, vliegende start kunnen geven, en dat jullie je – fysiek én online – snel thuis voelen bij onze geliefde faculteit. Van harte welkom en graag tot 31 augustus!  

De organisatoren van de Introductieweek

Terug naar nieuwsoverzicht