Hoe is het met... Thomas Huttinga?

Geschreven door Karel Wijdeveld op 03-11-2022

Le Marais (Paris) of Pieterskwartier (Leiden)? 
Er gaat niets boven de vertrouwde contouren en gebouwen van het Pieterskwartier, onderweg naar de bibliotheek van het KOG natuurlijk!

Wat maakt Leiden zo bijzonder?
Het bruisende studentenleven, de geschiedenis van de stad met de oudste universiteit van Nederland en, als je er na je studietijd terugkomt, de herinneringen die je op elke hoek van de straat kan vinden. Zoals bijvoorbeeld de herinneringen aan de legendarische 3 oktober vieringen, waar je dan ’s ochtends vroeg in je badjas stond te wachten om haring en wittebrood op te halen. 

Waarom de studie rechten? 
De maatschappelijke achtergrond van de studie sprak mij aan, naast het gegeven dat ik na mijn middelbare school nog niet wist welke kant ik op wilde gaan. Dan is rechten in principe een goede keuze. 

Wat is je minst favoriete vak geweest? 
Burgerlijk procesrecht. Daar heb ik ook een aantal keer over gedaan om het vak te halen. 

Wat vond je verrijkend tijdens je studietijd? 
De ontmoetingen met verschillende personen, achtergronden en nationaliteiten. De mate van zelfontwikkeling die je geboden wordt, de kansen die je kan pakken en natuurlijk de mooie avonden die je beleeft. Dat maakt je studietijd uniek. 

Had je iets anders willen doen in je studietijd? 
Ik had nog weleens een Interrail reis door Europa willen maken. Als er een tijd is waar je er daar daadwerkelijk ook de tijd voor hebt, dan is het wel je studietijd. 

Waar houd jij je momenteel mee bezig? 
Afgelopen mei heb ik een contract getekend om een boek te schrijven over Europese geschiedenis en cultuur. Het idee is om vanuit verschillende steden de gemeenschappelijke periodes te beschrijven, denk bijvoorbeeld aan de Grieken, de Romeinen, het Christendom en de Verlichting. Ik begin in Athene, daar is de naam Europa geboren, en reis vervolgens langs verschillende steden tot het Europa van vandaag de dag. Zelf zie ik Europa als een deel van onze identiteit en het doel van het boek is om de eeuwenlange verbondenheid tussen Europeanen op het gebied van kunst, cultuur, muziek, literatuur en wetenschap te laten zien.   Mijn fascinatie voor Europa komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Tijdens mijn Erasmusuitwisseling in Parijs ben ik een overtuigd Europeaan geworden, mede door het omgaan toen met Zwitsers, Italianen, Fransen en Polen. Sowieso kan ik iedereen aanraden om op uitwisseling te gaan. 

Heeft jouw fascinatie voor Europa een rol gespeeld bij de keuze voor de master ‘Europees recht’? 
Ja, de Europese Unie kan niet los worden gezien van de verwoestende oorlogen die het continent kenmerkt. Daarom zie ik het ook als belangrijk om je in deze supranationale organisatie te verdiepen. De EU is vandaag de dag een politiek vlot op de golven van de geschiedenis, een grote pleister op de wond van het verleden en de hoop op een betere toekomst. 

Wat brengt de studie rechtsgeleerdheid jou nu nog? 
Naast het schrijfwerk werk ik ook deeltijd als hoor- en beslismedewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierin werk je ook met de juridische handvatten van het recht, en komt bijvoorbeeld Artikel 8 EVRM om de hoek kijken. 

Voor welke docent, professor of hoogleraar had je het meest ontzag?
Ik heb twee jaar geleden mijn masterscriptie bij professor Luuk van Middelaar geschreven en daarvoor herlas ik zijn boek ‘de passage naar Europa’ haast elke zomer. De combinatie van politiek, recht en filosofie en een zwierige schrijfstijl maken het boek een feest om te lezen. Daarnaast leert het je ook veel over het functioneren en de instellingen van de Europese Unie. 

Wie of wat inspireert jou?
Tijdens mijn studietijd kwam ik in aanraking met het werk en gedachtegoed van de Leidse hoogleraar Benjamin Marius Telders (1903-1945). Een briljante hoogleraar Volkenrecht die zich uitsprak tegen de Duitse bezetting, vervolgens werd opgepakt en enkele weken voor de bevrijding omkwam in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Telders schreef columns en opinieartikelen in de Telegraaf en de voorloper van de NRC en was voorzitter van de politieke partij die later de VVD zou worden. Door de pen op te pakken bood hij weerstand tegen de historische bewegingen van zijn tijd. Zijn gedachtegoed leeft nog steeds voort in het Telders Dispuut.

Telders of Tinder? 
Telders!

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje? 
De surrealistische verhalen van de Russische - maar in Oekraïne geboren - schrijver Nikolaj Gogol. Zo vindt een kapper in Sint-Petersburg ineens een neus in zijn brood en die blijkt van een van zijn klanten te zijn. De klant wordt vervolgens wakker zonder zijn neus en hij gaat op zoek. Literatuur hoeft niet altijd zwaar of moeilijk te zijn, het heeft ook de kracht om een glimlach op je gezicht te toveren.

Wat was je favoriete plek in Leiden? 
Ik kwam redelijk vaak bij de verschillende boekenwinkels op de Breestraat. Bij Boekhandel de Kler kom ik zo nu en dan nog steeds, vanwege de oudere boeken die ze daar hebben. Of bij de Klikspaan naast de Hooglandse Kerk. 

Omschrijf je Leidsche tijd in drie woorden.
Denken, dromen en doen. 

Heb je een advies of tip voor de huidige rechtenstudent? 
De tijd tikt door, maar het is aan jou om de jaren te bevriezen voor zolang het kan. Pak je kansen, ontmoet mensen, ga op stap en vergroot je wereld. Dit kan ook door niet alleen een biertje, maar ook op een brakke dag een boek te pakken. En kijk rond bij studie- en studentenverenigingen!

Wat staat er de komende tijd op de agenda? 
Momenteel ben ik bezig met het aanvragen van financiële bijdragen van fondsen om de reizen voor mijn boek te financieren. Het grootste gedeelte van de tijd zit ik (weer) in de boeken. Zo werk ik vanaf de oudheid de Europese geschiedenis door om stap voor stap een verhaal te schrijven tot het huidige Europa. Zo zit ik nu in de middeleeuwen, dus ik laat mij omringen door koningen, veldslagen en kastelen. 

Terug naar nieuwsoverzicht