‘Over smaak valt niet te twisten’. Of het nu gaat over een abstract kunstwerk aan de muur van de buurman,
een extravagante outfit van een toevallige passant of een
restaurantbezoeker die extra sambal uit zijn tas tovert om
zijn gerecht mee te besprenkelen, je hoort deze oeroude
uitspraak nog vaak uit de mompelende monden van
hoofdschuddende toeschouwers komen.
Toch blijkt uit recente rechtspraak dat er voor de rechter
wel degelijk over smaak getwist kan worden. En dan
in de meer letterlijke zin, namelijk over de smaak van
voedingsmiddelen. Een sprekend voorbeeld daarvan is de
zaak Levola/Smilde Foods. In deze zaak ging het om het
volgende.
De strijd der kazen
Levola Hengelo BV (hierna ‘Levola’) en Smilde Foods
BV (hierna ‘Smilde Foods’) liggen met elkaar in de
clinch. Levola is een bedrijf dat actief is op het gebied van
de productie en verhandeling van verse levensmiddelen. [1] Levola is in 2011 een plaatselijke groenteboer op het spoor
gekomen die een verrukkelijke roomkaas produceerde
en dat in zijn winkel verkocht. Deze roomkaasvariant
droeg de naam ‘Heksenkaas’. Levola was zo enthousiast
over dit product dat zij besloot met de groenteboer een
overeenkomst te sluiten met de inhoud dat de groenteboer
het volledige exclusieve auteursrecht met betrekking tot
de receptuur, de bereidingswijze en de smaakzintuiglijke
kenmerken van het product Heksenkaas overdraagt aan
Levola. Hierop heeft Levola de productie en verhandeling
van Heksenkaas ondergebracht in de door haar opgerichte
Heksenkaas B.V.
Smilde Foods is eveneens producent van een roomkaas,
welke verkocht wordt als ‘Witte Wievenkaas’.
Vanzelfsprekend is Levola niet blij met een soortgelijke
roomkaas op de markt en wendt zich tot de rechtbank
Den Haag. Aldaar houdt Levola een vlammend betoog,
met als doel de rechtbank ervan te overtuigen dat de
smaak van Heksenkaas auteursrechtelijke bescherming
verdient.
Om dat betoog kracht bij te zetten legt zij onder meer
een deskundigenrapport voor waarin de deskundige
concludeert dat de ‘persoonlijke creatieve keuzes van de
maker in de smaak van Heksenkaas tot uiting komen en
dat die smaak het resultaat is van culinaire creativiteit.’
Verder oordeelt de deskundige dat de smaken van kazen
van beide producenten ‘nagenoeg identiek’ en dat de
‘verschillen verwaarloosbaar’ zijn. [2]
Uitspraak rechtbank
De rechtbank Den Haag is echter kritisch en nauwkeurig.
Na de zitting proeft de gehele meervoudige kamer van de
verpakking Heksenkaas die door Levola is achtergelaten. [3] De rechtbank komt tot een andere conclusie dan de
deskundige. Volgens de rechtbank kan smaak in bepaalde
gevallen voor auteursrechtelijke bescherming vatbaar
zijn, maar niet in dit geval. De rechtbank is van oordeel
dat Levola onvoldoende heeft onderbouwd [4] waarom de
smaak van Heksenkaas origineel is. Dit met name in het licht van het door de wederpartij gevoerde verweer.
Volgens de wederpartij zijn er al sinds jaar en dag allerlei
soorten roomkazen op de markt die op smaak zijn
gebracht met knoflook en verse kruiden. Heksenkaas
zou daarom geen voor auteursrechtelijke bescherming
vatbare trekken vertonen. De rechtbank Den Haag
schaart zich achter dit betoog. Het deskundigenrapport
dat door Levola is ingebracht weet de rechtbank ook
niet te overtuigen. Verder doet de rechtbank er nog een
schepje bovenop door te stellen dat er ‘geen sprake is van
enige verrassende smaak’. [5]
Hof van Justitie
Dit oordeel stemt Levola natuurlijk niet tevreden, en
zij gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-
Leeuwarden. [6] Het hof wil blijkbaar zijn vingers niet aan
het voorliggende vraagstuk branden en ziet zich dan ook
genoodzaakt om het in deze zaak hogerop te zoeken. Het
gerechtshof wendt zich tot het Hof van Justitie van de
Europese Unie (hierna ‘Hof van Justitie) met een aantal
prejudiciële vragen. Het hof vraagt kortgezegd aan het
Hof van Justitie of het Unierecht zich ertegen verzet dat
de smaak van een voedingsmiddel – als eigen intellectuele
schepping van de maker – auteursrechtelijk beschermd
wordt.
Op 25 juli 2018 is de conclusie van de Advocaat-Generaal
(hierna ‘AG’) van het Hof van Justitie verschenen. In zijn
conclusie gaat hij niet heel diep in op de zaak zelf, maar
geeft aan wat de mogelijkheden in het Unierecht zijn om
een smaak auteursrechtelijke bescherming toe te kennen.
Uit de Uniewetgeving volgt dat ‘werken van letterkunde
en kunst’ voor auteursrechtelijke bescherming vatbaar
zijn. [7] De AG wijst er in dat verband allereerst op dat
de auteursrechtelijke bescherming van een smaak
van een voedingsmiddel niet specifiek is geregeld
in de Uniewetgeving. [8] Toch sluit de AG niet uit dat
een smaak auteursrechtelijk beschermd kan worden.
Het is dan wel vereist dat deze smaak oorspronkelijk,
voldoende nauwkeurig en objectief identificeerbaar
is. [9] Auteursrechtelijke bescherming heeft namelijk
betrekking op oorspronkelijke uitdrukkingsvormen en
niet op denkbeelden of concepten.
Kanttekening en toekomstvisie
De AG maakt bij de bovenstaande prognose wel een
zeer belangrijke kanttekening. Gelet op de huidige stand van de techniek lijkt een dergelijke nauwkeurige en objectieve identificatie van een smaak op dit moment niet mogelijk. [10] Smaak blijft vooralsnog een puur subjectieve
ervaring. Het is vooralsnog niet mogelijk om deze ervaring
objectief weer te geven. De AG sluit niet uit dat het in de
toekomst technisch mogelijk zal worden om smaken door
een computer te laten ‘lezen’ en objectief vast te stellen
of smaken van verschillende producten overeenkomen
of niet. Vooralsnog komt de AG tot de conclusie dat het
in het belang van de rechtszekerheid vereist is dat een
werk voldoende nauwkeurig en objectief geïdentificeerd
kan worden. Nu dit voor smaak (nog) niet mogelijk is,
concludeert de AG dat de smaak van Heksenkaas naar
Unierecht niet auteursrechtelijk beschermd wordt.
Hiermee houdt de oeroude wijsheid dat over smaak niet
te twisten valt voorlopig nog even stand.