NOVUM questionnaire met Rick Lawson

Geschreven door Nathan Oosthoek op 17-05-2018

Professor Lawson Professor Rick Lawson is hoogleraar Europees recht. Tevens was hij van 2011 tot 2016 decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Wat is uw belangrijkste karaktertrek?
Ja zeggen.  Niet per se een goede karaktertrek, maar ja: het levert wél dit interview op.

Wat is uw favoriete eigenschap in anderen?
Enthousiasme. Ergens warm voor lopen, gegrepen raken. Eigenlijk komt het er dus op neer dat ze ook ‘ja’ zeggen.

Wat is de belangrijkste eigenschap van een jurist?
Rechtvaardigheidsgevoel. Collega Koops noemde dat maar een vaag begrip toen hij door NOVUM werd geïnterviewd. Maar Cleveringa zei het al in 1939: “wie nooit gegloeid heeft bij den hoogen roep naar Recht, die moge terstond zijn poging om jurist te worden staken; hij wordt niet meer dan een misschien scherpzinnig en spitsvondig pluizer; hij blijft iemand waarvan ieder de schraalheid, dorheid en waardeloosheid op een gegeven oogenblik zal speuren”. Dat zou Koops toch moeten weten, want het staat in een boek dat ik van hem geleend heb.

Wat is uw favoriete bezigheid?
Europa redden.

Wat is uw voorstelling van de grootste ellende?
Dat heeft Thomas Mann al voor ons opgeschreven: “Met symbolen, mijn waarde, moet men zich volkomen tevreden stellen wanneer men over de hel spreekt, want daar houdt alles op ... het is zo ongelooflijk dat je er krijtwit van wordt, ongelooflijk hoewel je meteen bij de begroeting in bondige, zeer nadrukkelijke vorm wordt geopenbaard dat ‘hier alles ophoudt’, elk erbarmen, elke genade, elke toegevendheid, elke vorm van consideratie met de bezwerend ongelovige tegenwerping: ‘dat kúnt gij toch niet doen met een ziel’: het wordt gedaan, het gebeurt, en wel zonder door het woord ter verantwoording te worden geroepen, in de geluiddichte kelder, ver beneden Gods gehoorgrens, en wel in alle eeuwigheid”.

Wie is uw favoriete schrijver?
Ach, er is zoveel moois. Thomas Mann, dus, en Stefan Zweig. Tegenwoordig Charles Lewinsky. In Nederland zeker Vestdijk, Slauerhoff. Veel oud werk, ja. Nu vind ik Tommy Wieringa wel boeiend.

Welk fictieve personage bewondert u het meest?
Settembrini, één van de personages in De Toverberg van Thomas Mann. Hij staat model voor de verlichting, het humanisme.

Wat is uw favoriete wet?
Dat is een verdrag: het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Essentieel, en iedere keer weer inspirerend.

Welk levend persoon bewondert u het meest?
Carel Stolker natuurlijk! Dat is onze Grote Baas, en nog een heel goeie ook. Daarnaast Adam Bodner, de Poolse Ombudsman die momenteel op een fantastische manier zijn rug recht houdt.

Wie uit de geschiedenis zou u wel willen zijn?
Nou ja, als je de geschiedenis dan ook meteen een klein beetje mag veranderen: Rob Rensenbrink, en dan die bal vlak voor tijd wél in het doel schieten [in de finale van het WK voetbal 1978 in Argentinië. Rensenbrink schoot op de paal en de wedstrijd eindigde in 1-1. In de verlenging won Argentinië – red.]

Welk wetsartikel zou u willen afschaffen?
Artikel 120 Grondwet, het toetsingsverbod.  Zolang dat bestaat, komt onze Grondwet écht niet van de grond.

Aan welke eigenschap heeft u een hekel?
De behoefte om steeds maar in de spotlights te staan, het hoogste woord te voeren, desnoods over zaken waar je werkelijk geen idee van hebt. Je komt dat, helaas, nog al eens tegen – ook bij sommige collega’s. En bij politici. Voor hen is publiciteit natuurlijk belangrijk, maar dan nog. Kennelijk helpt ook een studie of zelfs promotie in Leiden niet altijd om de scoringsdrift te beteugelen.

Wat is de meest overgewaardeerde deugd?
Tsja, op de zeven klassieke deugden valt niet veel af te dingen. Ik geloof dat men het tegenwoordig wel belangrijk vindt om steeds on-line te zijn. Bang zijn om éven iets te missen, 24 uur per dag mee-twitteren. Daar heb ik niet zoveel mee.

Wie is uw favoriete componist/muzikant?
Lennon & McCartney, het centrale duo van The Beatles. Zo muzikaal, zo vernieuwend, zo lucide.

Wat is uw favoriete reis?
Ik heb het geluk gehad dat ik best veel heb kunnen reizen, zowel voor de faculteit als privé. Ik heb de prachtigste steden en stranden gezien. Als student een paar maanden door India en Nepal, dat maakte een diepe indruk. Maar het gaafste was de fietstocht van Leiden naar Nice, net na mijn eindexamen. Samen met een kameraad voor het eerst zelfstandig de wijde wereld in – grandioos.

Welke historische figuren veracht u het meest?
Die lui van de hel van Thomas Mann, natuurlijk. Maar ik weet niet zeker of zij historisch zijn. Het ligt voor de hand aan Hitler en zijn trawanten te denken, al suggereert Jonathan Littell’s De Welwillenden dat je zelfs bij de Nazi’s moet differentiëren.

Wat is uw favoriete arrest?
Tyrer tegen het verenigd Koninkrijk. Een van de vroege arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Eenvoudige feiten, niet zo’n ingewikkelde rechtsvraag – maar het Hof moest alles nog ontdekken: hoe het zijn eigen taak zag, en hoe het EVRM; hoe het algemeen belang en individueel recht tegen elkaar moest afwegen. Over die zaak kan je uren praten.

Wat is uw motto?
Elk probleem heeft zijn oplossing. Het motto van mijn promotor Hein Schermers, dat mij altijd enorm heeft aangesproken.



Verschenen in de NOVUM van mei 2018.

Terug naar nieuwsoverzicht