Facultaire introductieweek voor eerstejaarsstudenten

Geschreven door op 17-08-2015

Op 31 augustus start voor de derde keer de Facultaire Introductieweek waarin de Faculteit der
Rechtsgeleerdheid haar nieuwe eerstejaars studenten Rechtsgeleerdheid en Criminologie ontvangt.


Doel
De Introductieweek (31 augustus - 4 september) heeft als doel de eerstejaars studenten welkom te heten op de faculteit en hen te begeleiden bij hun letterlijke en figuurlijke eerste stappen binnen de faculteit als student van een juridische of criminologische opleiding. De Introductieweek bestaat uit verschillende interessante, inhoudelijke en leuke activiteiten. Aanwezigheid tijdens de Introductieweek is verplicht.

Programma
De kennismaking start met een introductiecollege voor de studenten. Taalgoeroe Wim Daniëls Wim Danielszal een inspirerend taalcollege geven waarin hij, aan de hand van enkele bijzondere en grappige voorbeelden, in zal gaan op de rol en het belang van taal tijdens de studie. Enkele bijzondere gastsprekers geven een interactieve lezing. Afgelopen jaar was het thema de justitiële dwaling rond de veroordeling van Lucia de Berk. Zij en haar advocaat Stijn Franken waren te gast. Dit jaar staat het gastcollege in het teken van de Srebrenica-affaire en de genocide die 20 jaar geleden plaatsvond in Srebrenica. De gebeurtenissen in Srebrenica worden uiteengezet en de gastsprekers geven een toelichting. Daarna is er ruimte om vragen te stellen over de impact en (juridische) nasleep van de genocide in 1995. Ook staat een informatiemarkt van allerlei interne en externe studie-, sport- en andersoortige verenigingen op het programma. Leden van deze verenigingen informeren de eerstejaars studenten over hun activiteiten. Daarnaast brengen de studenten tijdens de Introductieweek een bezoek aan de filmzalen van het Trianon. Deze stromen vol met studenten als zij naar een juridische film gaan kijken. In deze film (waarvan wij de titel nog even geheim houden) komen verschillende juridische en ethische dilemma’s aan de orde. Na afloop van de film vindt een gesprek plaats tussen de studenten en docenten waarin stil wordt gestaan bij deze dilemma’s. De filmsessie wordt afgesloten met een drankje in het Trianon.  

LLP
Gedurende de Introductieweek vinden ook de eerste drie LLP-bijeenkomsten plaats. Hierbij leren de studenten elkaar en hun docent- en studenttutor kennen, worden zij geïnformeerd over het facultaire leven, is er aandacht voor taal en de taaltoets, en vindt een instructie plaats voor het zoeken in de wet en het lezen van jurisprudentie.  

Meer informatie over de Introductieweek en LLP is te vinden in het welkomstpakket dat je ontvangt op de faculteitendag tijdens de EL CID-week, woensdag 12 augustus 2015. Welk onderdeel van het programma je wanneer hebt, vind je in je tutorgroeprooster.  

Wij zien je graag bij de vliegende start van je studie. Tot 31 augustus!

De organisatoren van de Introductieweek

Terug naar nieuwsoverzicht